Dierenosteopaat Zuid Holland / Dierenosteopaat Land van Cuijk

Praktijk voor dierenosteopathie gespecialiseerd in paarden, honden en katten

Hondenosteopathie 


Een behandeling door een hondenosteopaat kan zeer zinvol zijn, zowel preventief als bij klachten. Hondenosteopathie is voor honden die in de sport of shows lopen tot aan de gezelschapshond geschikt. Een osteopathische behandeling draagt bij aan het zo gezond mogelijk houden van uw hond. Honden laten zich over het algemeen goed behandelen. 


Wanneer is het zinvol uw hond te laten behandelen ?

Een hondenosteopaat kan uw hond helpen bij een enorme verscheidenheid aan klachten. Als u twijfelt of hondenosteopathie kan helpen bij de klachten van uw hond kunt u vrijblijvend contact opnemen. Klachten waar osteopathie bij zou kunnen helpen:

Nek en rugproblemen

Onregelmatig lopen, manken, slepen met één of meerder poten of zwalken

Happen naar lichaamsdeel

Stijfheid of opstart problemen

Uit de kom schieten knieschijf, te herkennen aan regelmatig met een pootje een paar passen omhoog te houden tijdens het lopen

Pijn, ongemak bij aaien of borstelen

Verminderde prestaties in de sport

Problemen tijdens spelen

Slechte conditie ondanks veel bewegen

Spijsverteringsproblemen

Huidproblemen

Vruchtbaarheidsproblemen

Niet meer op de bank of in de auto kunnen springen

Slecht herstel na trauma, operatie of ziekte Is een preventieve behandeling zinvol ? 

Ja, een preventieve behandeling is zinvol. Iedere hond heeft wel eens kleine 'ongelukjes' die op het eerste gezicht geen gevolgen lijken te hebben voor zijn gezondheid. Tijdens het spelen, in een botsing met een andere hond (of voorwerp), of gewoon door een misstap te maken bestaat de kans dat er blokkades in de wervelkolom of op andere plekken in het lichaam ontstaan. Deze blokkades hoeven direct klachten te geven, maar dat wil niet zeggen dat een hond er geen last van heeft. 2x per jaar preventief behandelen met osteopathie voorkomt dat uw hond in de toekomst wel klachten gaat krijgen die door deze blokkades veroorzaakt kunnen worden.  


Wanneer is het verstandig nog even te wachten met een osteopathische behandeling?

In sommige gevallen is het beter nog even te wachten met behandelen of om helemaal niet te behandelen met osteopathie. Bij verlamming van een of meerdere pootjes is het verstandig eerst een dierenarts te raadplegen. Als de oorzaak van de verlamming bekend is, kan in overleg wel worden besloten tot het behandelen met osteopathie. Dit geldt ook voor acuut manken en acute en ernstige spijsverteringsproblemen. Als u twijfelt, kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen. 


Het is veelal beter de behandeling uit te stellen bij:

Direct na een trauma/val/operatie/etc.*

Tijdens de dracht**

De eerste paar weken na de bevalling 

* In sommige gevallen is het in overleg mogelijk toch direct te behandelen, maar dit verschilt per hond. Mocht u twijfelen kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen. 

** In overleg is het soms mogelijk toch te behandelen tijdens de dracht. Het is echter van belang dat ik vooraf op de hoogte ben van de situatie, zodat ik mijn behandeling hierop aan kan passen. 


De behandeling

Alvorens de behandeling te starten zal ik u als eigenaar enkele vragen stellen met betrekking tot uw hond en zijn klachten. Vervolgens onderzoek en voel ik het hele lichaam van uw hond om te zien waar beperkingen zitten. Naar aanleiding van de beperkingen die ik heb gevonden tijdens het lichamelijk onderzoek start ik een behandeling. De behandeling vindt paats op de pratkijklocatie in Barendrecht. Op verzoek is aan huis behandeling mogelijk.
De behandeling is veelal een combinatie van manipulaties van de wervelkolom (en indien nodig ook van andere gewrichten), bindweefseltechnieken en indien van toepassing technieken ter beïnvloeding van de organen of craniosacrale technieken. Een behandeling duurt ongeveer 45 minuten, afhankelijk van de klachten en de mate waarin de hond de behandeling toelaat. Desgewenst kan ik ook een advies geven over voeding en beweging in relatie tot de klachten van uw hond.
 Wanneer u een afspraak heeft voor een osteopathische behandeling zijn een aantal zaken van belang:

Een rustige omgeving om de behandeling uit te voeren, zodat de hond zich makkelijker kan ontspannen.

Niet kort voor de behandeling, tijdens de behandeling of vlak na de behandeling voeren. Bij voorkeur ook zo min mogelijk belonen met koekjes tijdens de behandeling, omdat dit er veelal voor zorgt dat de hond met het hoofd bij de koekjes is in plaats van zich te concentreren op de behandeling. Na de behandeling is het belonen uiteraard prima.

Uw hond moet schoon en droog zijn

Drie uur voor de behandeling niet intensief trainen/spelen/rennen. Als de spieren nog 'warm' zijn door de inspanning zijn kleine letsels soms niet tot nauwelijks op te sporen. Een rustige wandeling mag uiteraard wel. 


Na de behandeling

Voor een optimaal effect van de behandeling is het van belang dat uw hond voldoende rust krijgt na de behandeling. Dit houdt in dat er een aantal dagen na een behandeling niet intensief getraind en geen wilde spelletjes (trekspelletjes, of wilde spelletjes met andere honden) gedaan mogen worden. Tijdens deze rustperiode kan het lichaam zichzelf herstellen en kan het de tijdens de behandeling vrijgekomen afvalstoffen afvoeren. Voor de afvoer van afvalstoffen is het van belang dat uw hond wel voldoende beweging krijgt. Het is dus wel van belang veel te wandelen met uw hond. Het aantal dagen dat uw hond rust nodig heeft is afhankelijk van enkele factoren, waaronder: de ernst van de klachten, de leeftijd en de algehele conditie/fitheid van uw hond. Aan het eind van iedere behandeling krijgt u een persoonlijk advies over hoelang uw hond rust nodig heeft en over het rustig opbouwen/hervatten van eventuele sport of training. 


E-mailen
Bellen
Map
Instagram
LinkedIn