Dierenosteopaat Zuid Holland / Dierenosteopaat Land van Cuijk

Praktijk voor dierenosteopathie gespecialiseerd in paarden, honden en katten

Kattenosteopathie


Een osteopathische behandeling voor katten kan zeer zinvol zijn, zowel preventief als bij klachten. Katten laten zich iets moeilijker behandelen dan honden, maar de effecten zijn enorm.Wanneer is het zinvol uw kat te laten behandelen ?

Een dierenosteopaat kan uw kat helpen bij een enorme verscheidenheid aan klachten. Als u twijfelt of dierenosteopathie kan helpen bij de klachten van uw kat kunt u vrijblijvend contact opnemen. Klachten waar osteopathie bij zou kunnen helpen:

Nek en rugproblemen

Onregelmatig lopen, manken, slepen met één of meerder poten of zwalken

Stijfheid of opstart problemen

Pijn, ongemak bij aaien of borstelen

Slechte conditie ondanks veel bewegen

Spijsverteringsproblemen of niet meer willen eten

Huidproblemen

Vruchtbaarheidsproblemen

Niet meer goed kunnen springen op de bank of meubels. Niet goed meer kunnen traplopen.

Slecht herstel na trauma, operatie of ziekte 


Is een preventieve behandeling zinvol ? 

Ja, een preventieve behandeling is zinvol. Iedere kat heeft wel eens kleine 'ongelukjes' die op het eerste gezicht geen gevolgen lijken te hebben voor zijn gezondheid. Tijdens het spelen, in een botsing met een andere kat (of voorwerp), of gewoon door een misstap te maken bestaat de kans dat er blokkades in de wervelkolom of op andere plekken in het lichaam ontstaan. Deze blokkades hoeven direct klachten te geven, maar dat wil niet zeggen dat een kat er geen last van heeft. 2x per jaar preventief behandelen met osteopathie voorkomt dat uw kat in de toekomst wel klachten gaat krijgen die door deze blokkades veroorzaakt kunnen worden.  


Wanneer is het verstandig nog even te wachten met een osteopathische behandeling?

In sommige gevallen is het beter nog even te wachten met behandelen of om helemaal niet te behandelen met osteopathie. Bij verlamming van een of meerdere pootjes is het verstandig eerst een dierenarts te raadplegen. Als de oorzaak van de verlamming bekend is, kan in overleg wel worden besloten tot het behandelen met osteopathie. Dit geldt ook voor acuut manken en acute en ernstige spijsverteringsproblemen. Als u twijfelt, kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen. 


Het is veelal beter de behandeling uit te stellen bij:

Direct na een trauma/val/operatie/etc.*

Tijdens de dracht**

De eerste paar weken na de bevalling 

* In sommige gevallen is het in overleg mogelijk toch direct te behandelen, maar dit verschilt per hond. Mocht u twijfelen kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen. 

** In overleg is het soms mogelijk toch te behandelen tijdens de dracht. Het is echter van belang dat ik vooraf op de hoogte ben van de situatie, zodat ik mijn behandeling hierop aan kan passen. 


De behandeling

Alvorens de behandeling te starten zal ik u als eigenaar enkele vragen stellen met betrekking tot uw kat en zijn klachten. Vervolgens onderzoek en voel ik het hele lichaam van uw kat om te zien waar beperkingen zitten. Naar aanleiding van de beperkingen die ik heb gevonden tijdens het lichamelijk onderzoek start ik een behandeling. De behandeling is veelal een combinatie van manipulaties van de wervelkolom (en indien nodig ook van andere gewrichten), bindweefseltechnieken en indien van toepassing technieken ter beïnvloeding van de organen of craniosacrale technieken. Een behandeling duurt ongeveer 45 minuten, afhankelijk van de klachten en de mate waarin de kat de behandeling toelaat. Desgewenst kan ik ook een advies geven over voeding en beweging in relatie tot de klachten van uw kat.  


 


Wanneer u een afspraak heeft voor een osteopathische behandeling zijn een aantal zaken van belang:

Een rustige omgeving om de behandeling uit te voeren, zodat de kat zich makkelijker kan ontspannen.

Uw kat moet schoon en droog zijn


Na de behandeling

Voor een optimaal effect van de behandeling is het van belang dat uw kat voldoende rust krijgt na de behandeling. Tijdens deze rustperiode kan het lichaam zichzelf herstellen en kan het de tijdens de behandeling vrijgekomen afvalstoffen afvoeren. 


E-mailen
Bellen
Map
Instagram
LinkedIn